2010. július 3., szombat

Hátrányos megkülönböztetés

Történt velem egy érdekes dolog a minap. Szerettem volna lőszert rendelni egy online boltból, de kaptam tőlük egy e-mailt, mi szerint ők kizárólag csak állampolgároknak árulnak lőszert és fegyvert. Ez a szabály az az ő boltjukban van érvényben, ilyet más online -vagy átlagos utcai- boltban még nem tapasztaltam.

Nem mintha ne lehetne más -egy állampolgár- nevére rendelni, ezzel kijátszva a szabályukat. Furcsa módon pont ők mondták, hogy ha más nevére rendelek, akkor az úgy rendben van, csak az a más legyen állapolgár.

Ez felvet egy pár kérdést. Ha a vásárló nem mondja nekik, akkor ők honnan tudják, hogy a vásárló nem állampolgár? Kérnek személyi igazolványt lőszervásárlásnál, de azon nincs rajta az állampolgárság. A másik kérdés pedig az, hogy ha pont ők javasolnak olyamit, hogy az ember más nevére rendeljen, akkor mi értelme van a szabálynak?

A legviccesebb pedig az, hogy a boltjuk tele van bolgár, román, orosz, szerb, lengyel, svéd, finn, tájföldi és egyéb nem-amerikai gyártmányú termékekkel. Alig van egy-két amerikai termék a boltjukban. Tehát importálnak, de nem adnak el semmit olyan embereknek, akik nem állampolgárok? Ez nem a vízprédikálás de borivás tipikus esete?

Persze nem mintha nagy sokk ért volna, nem túl zavaró, de azért a történetnek talán van valami tanulsága.

4 megjegyzés:

  1. "Kérnek személyi igazolványt lőszervásárlásnál, de azon nincs rajta az állampolgárság."
    Nem személyit szoktak kérni hanem jogositványt...személyije nincs mindenkinek mert nincs rá szükség.Akkor kell ha nincs jogsid. Te láttál már amcsi személyit?Hogy néz ki?Mert én még nem láttam.Sem nekem nincs sem a férjemnek. Ha nem vagy állampolgár de korábbi hozzászolásaidból azt vettem le hogy legális vagy, akkor munkavállalói vizummal vagy itt?Miota?

    VálaszTörlés
  2. Bizony személyit kérnek. Személyit legális bevándorlók is kapnak, 10 dollárt kell fizetni érte a hivatalban. Persze hogy láttam személyit, itt van a pénztárcámban. :) Én bevándorló vagytok, nem munkavállalói. Nem egy-két éve vagyok itt, hanem régebb óta. De hogy személyid legyen, ahhoz elég 3-4 hónap is. Nézz utána, gyorsan el lehet intézni. Már régen kaptam meg. Pár papírt kellett kitölteni, fényképet készítettek, 10 dollárt beszedték érte, aztán kiküldték.
    Szerintem hasznos.

    VálaszTörlés
  3. A szemlyit alltalaban az valtja ki akinek nincs hajtasi engedelye, peldaul azert mert azt valamilyen kihagsert bevontak. A helyi torvenyek szerint (ebben az allamban) csak az egyik lehet az embernek.

    A mas nevere torteno loszervasarlas azert nem jo, mert akkor annak az embernek a neve szerepel a nyilvantartasban. Ha tul gyakran tunik fel a neve akkor a vegen lehet, hogy egy varatlan latogatast kap az ATF-tol.

    Szerintem a legjobb ha az ember a Gunshow-n bevasarol es akkor nem lehet gond vagy sajat maga tolti a lovoldozesre a loszert.

    A dologhoz semmi koze annak, hogy egy "amerikai" kereskedo import termeket arul. Attol az amcsi allapolgarsag kikotes lehet. Viszont csattanonak nem volt rossz :D

    VálaszTörlés
  4. Van ahol nem lehet az embernek személyi igazolványa és vezetői engedélye egyszerre?
    Ez egy speciális eset volt, nem lődözzük ezrével a lőszert. Úgy tudom az ATF csak akkor kopogtat az ajtón, ha valaki kirívóan sok fegyvert és lőszert ad vagy vesz.
    Olyat is hallottam, hogy van egy 10,000 darabos lőszerlimit, némelyik államban. Attól is fényévekre vagyok, hogy annyi lőszerem legyen.

    Nem tudom, csak érdekesnek találtam, hogy állampolgársághoz kötik a vásárlást, de azt mondják, hogy az én hitelkártyámmal vásárolhat egy állampolgár lőszert. Ennek nem sok értelmét látom. És ha ez nem is törvény, akkor miért ez a szabály? Más online boltban még nem láttam ilyet.

    Erre felé nem igazán van gunshow, ami van azért belépőt kell fizetni. A boltban vásárlás kész anyagi csőd, a lőszerár több mint duplájába kerül boltban, mint interneten.

    Az biztos, hogy ebből a boltból nem veszek lőfegyvert, csak lőszert. Még akkor se, ha egyszer majd "állampolgárrá válok". :-)

    VálaszTörlés