2010. július 17., szombat

A tanú

Jó pár évvel ezelőtt még otthon többször is megállítottak az utcán ismeretlenek. Széles mosollyal kérdezgették, hogy "Érzi-e Ön, hogy mennyire sok baj van a világban?" és mikor válaszoltam nekik, akkor egy Őrtorony nevű újságot nyomtak a kezembe. Először nem tudtam, hogy mi az, de később rájöttem, hogy Jehova tanúival találkoztam. Másodszorra már rutinosabb voltam, mondtam nekik, hogy ez engem nem érdekel. Kicsit lelkiismeretfurdalással tettem, mert aki mosolyogva megy oda az emberhez, azt nem szokás "lepattintani".

Évekkel későbbb újra megtörtént, mostmár itt kint, az Államokban. Az előbb tettem egy sétát, gondoltam, hogy reggel hatkor úgysincs senki az utcán, de tévedtem. Az sétám felénél -egy benzinkútnál- öltönyös alakokat láttam. Egyikük, -egy fiatal fekete férfi odajött hozzám, széles mosoly, hevönájszdéj. Kezében két újság és már mondta is, hogy "mi itt újságokat szórunk a környéken és...", látom is, az újság ismerős volt, az elején a nagy felirat "Watchtower". Nem is tudtam sokmindent mondani rá, csak annyit, hogy "uhhh... noooo... thank you...". Az biztos, hogy látta rajtam, hogy volt már szerencsém az újságukhoz. Persze nem sértődött meg, csak elbúcsúztunk egy újabb "hevönájszdéj"-el.

Nem szeretem, ha másik a hitükkel próbálnak győzködni. Meg van a saját hitem, de ha én nem zaklatok senkit az én hitemmel, akkor engem se akarjon senki térítgetni. Se Jehovás, se Szcientológus, se Hindu, se másmilyen vallású. Persze megtehetik, csak nem tartom jó dolognak.

2 megjegyzés:

  1. Egyetértek, és én is találkoztam velük jópárszor otthon és engem is idegesitett és én is elhajtottam öket. Én nem éreztem magam rosszul az miatt hogy elküldtem melegebb éghajlatra. Hisz ha ö nem érzi magát tapintatlannak azért mert idegeneket zaklat azzal hogy "ezt hidd ne azt" akkor én miért érezném magam rosszul azért mert elküldöm imádkozni?Teljesen igazad van. Megvan a saját hitünk, nehogy már egy idegen leállitson az utcán és megmagyarázza nekünk hogy nem az a helyes hanem amit ö mond.....

    VálaszTörlés
  2. Így van. Az alkotmányban benne van a szabad vallásgyakorlás -amit támogatok-, de némelyik ember túllépi a határt. Például aki egyszer a szcientológusokkal kapcsolatba lép, azt sok évvel később is zaklatják. Ismerek valakit aki egyszer adott nekik pár dollárt, azóta is bombázzák képeslapokkal, árlistákkal, meg DVD-kkel. Minden héten. Nagyon kell het nekik a pénz. Kíváncsi vagyok, hogy mennyibe kerülhet ez a rengeteg minőségi papírra nyomott szórólap, meg az ingyen DVDk.

    VálaszTörlés