2010. július 30., péntek

Arizona és az illegálisok

Olvasom ezt a Haon cikket (LINK).

"Több száz aktivista tüntetett csütörtökön Phoenixben a frissen életbelépett bevándorlási törvény ellen. Noha az előírásokon puhítottak egy kicsit, azokat még mindig elfogadhatatlannak tartják a civilek."

Biztos hogy a civilek? Biztos hogy nem az illegális bevándorlók és az őket védő egyesületek?

A múltkor találtam egy internetes szavazást, majdnem 96% arra szavazott, hogy támogatja Arizónát és az új törvényt. (LINK) Akkor miről is beszélünk?

"ne legyenek a bevándorlók a célkeresztben."

Szerintem most sincsenek. Célkeresztben vagyunk? Nem érzek semmiféle célkeresztet. Majdnem annyi jogunk van, mint az állampolgároknak.

"Arizona állam kormányzója április végén írta alá a sokat vitatott bevándorlásügyi törvényt, amellyel a hivatalos indoklás szerint az illegális bevándorlók ellen akarják felvenni a küzdelmet."

Hivatalos indoklás szerint? Ez így leírva egy kicsit úgy hangzik, mintha az újságíró szerint ez az új törvény csak ürügy lenne az állam részéről, hogy mostantól zaklathasson másokat.
A helyzet az, hogy egyértelmű, hogy az illegálisok visszaszorítására szolgál a törvény. Se többről, se kevesebbről nincs szó.

"Arizona állam kormányzója április végén írta alá a sokat vitatott bevándorlásügyi törvényt"

A tévében sokat vitatott, mert van egy rakás liberális, akik vitatják, de vannak az adófizetők, akiknek a 95%-a támogatja. Talán ki kéne írni egy népszavazást róla, nem? Ha már demokrácia, akkor bizonyos dolgokról népszavaztatni kellene az embereket. Főleg az ilyen fontos dolgokról.

"A Mexikóval határos állam kormányzója szerint a törvényre azért volt szükség, mert a szövetségi kormányzat nem tudta megállítani az illegális bevándorlást."

Nem tudta, vagy nem akarta? Az USÁ-nak van a világ legerősebb és legjobban felszerelt hadserege. 3 nap alatt meg tudná oldani a problémát, ha kivezényelnék őket a déli határra.

"A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy "megalapozott gyanú esetén"
igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető: törvénytelenül tartózkodnak az államban."

A Heol még e miatt idegeskedik, de elárulom nekik, hogy Magyarországon meg bármikor, bárkitől elkérheti a személyi igazolványát. Meg se kell magyaráznia, hogy miért kéri.

"Jogvédő szervezetek szerint a törvény utat enged a spanyolajkúak elleni diszkriminációnak és az etnikai alapú kiválasztáshoz, így a mexikói származású emberek zaklatásához vezet majd."

Már ha zaklatásnak veszik azt, hogy 1 perc alatt elővegyék a papírjaikat. Tőlem is elkérheti a rendőr és biztos nem fogok jogvédőkhöz fordulni, ha egy rendőr ránéz a személyi igazolványomra.

Barack Obama amerikai elnök már áprilisban utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják meg az arizonai törvényt, amelyet "elhibázottnak" nevezett."

Barack Obama beígért 1200 határőrt. Aztán 600-at. Később megint 1200-at. Mindeddig híre-hamva sincs az új határőröknek. De ha lenne is, 1200 emberről beszélünk, napi 8 órát dolgoznak. Akkor ez az 1200 új határőr rögtön csak 400. Szabadságolások, betegeskedés, így talán ha 300 marad. Ez így nagyon gyenge.

Mit ír az MTI?

" Több száz aktivista tüntetett csütörtökön Phoenixben a frissen életbelépett
bevándorlási törvény ellen... A megmozduláson főként helyi emberi jogvédő
szervek tagjai és spanyolajkú lakosok vettek részt."

Az ilyen tüntetéseken ott vannak az ellentüntetők is, akikről a média legnagyobb része nem szeret beszélni. És az ellentüntetők között vannak spanyolajkúak is, akik legálisan élnek az Egyesült Államokban. Érdemes megnézni a videót és meghallgatni, hogy mit mond a hölgy.

11 megjegyzés:

  1. "az előírásokon puhítottak egy kicsit" minek puhitottak rajta?? Keményiteni kellett volna nem puhitani...
    Totál ugyanigy gondolom én is. Itt nem a bevándorlókról hanem az illegálisokról van szó....némelyik ujságiró jól elferditi az egész dolog jelentését....pedig olyan egyszerü. Obamában meg csalódtam egy jo nagyot.
    Kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy tudjuk miért ellenzi ezt a törvényt. Nem tudhatjuk mi van ez mögött....

    VálaszTörlés
  2. Niki: En nem csalodtam benne. Tudtam mikor jeloltek, hogy ez lesz. Demokratak mind ilyenek.
    Hogy miert ellenzik a torvenyt? Nezd meg kik dolgoznak a foldeken es mennyiert? $7-8 dollaros oraberert ami teljesitmenyhez van kotve dolgoznak 9-10 orat. Szerinted hany spanyol ajku es hany angol ajku dolgozik ilyen korulmenyek kozt?
    Akkor amikor ujra megszavasztak a munkanelkuli segely hosszabbitast, nem fog egyetlen olyan ember sem erre a munkara jelentkezni aki megkapja a segelyt. A ranchek tulajdonosai pedig nem fognak annyit fizetni, hogy megerje a segelyen levoknek munkara jelentkezni. Kepzeld el milyen arakat kellene kerni a termenyert ha magasabb lenne a fizetes, vagy mennyivel tobb segelyt kapna a farmer, hogy ne emeljen arat. Viszont akkor az adokat kell emelni..

    Ez a torveny kulonben nem uj. Csak azokat a feladatokat amit a fednek kellene ellatnia az arizonaiak sajat kezukbe akartak venni.
    Atolvastam az egesz javaslatot illetve torvenyt es semmi olyan nincs benne ami a USCIS oldalan valamilyen formaban mar ne szerepelne.

    VálaszTörlés
  3. Én betűre pontosan nem vizsgáltam meg a dolgot, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy adottak a törvények és ezzel a mostani törvénnyel csak azt biztosították, hogy az alap törvények be legyenek tartva.

    A helyzet addig súlyosbodott, míg ideáig fajult és most a kormány Arizonát akarja okolni mindenért. Vagy megtiltják Arizónának, hogy betartassa törvényeket, vagy más államok is bevállalják azt, amit most Arizona tesz. Valami változásra mindenképpen lehet számítani, mert érezhetően nagy a feszültség.

    VálaszTörlés
  4. Ezt mar eljatszottak parszor az elmult szazadban. Mikor rosszul mentek a dolgok a mexikoiakat okoltak a munak hiany miatt. Sok embernek fizettek is, ha sajat magatol visszament. A gondokat nem oldotta meg akkor sem. Aztan ujra kezdtek edegetni oket a mezei munkara mert nem volt eleg ember. Most megint gazdasagi gondok vannak es ujra megtalaltak oket. Mindenesetre mig a hatarokat nem zarjak le, addig nem fog megoldodni az illegalis problema sem.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sok más is közrejátszik. Például a bűncselekmények java részét az illegálisok követik el. A drogot is csempészik be az országba és egy ideje lődöznek a határőrökre is. A határ környékén pedig hol egymást ritkítják, hol a mexikói lakosságot.

    Vagy nézd meg ezt:

    http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061224192223AAGW9bQ

    Azért az átlag 20 ember az évente 7300. És hogy is vezetnek autót? Jogosítvány nélkül? Vagy ha nem, akkor hogy kaphatnak jogosítványt papírok nélkül? Azt is írják, hogy "gunshot". A törvény szerint még legálisan itt tartózkodó nembevándorló se vehet fegyvert, nem hogy illegális bevándorlók.

    Ha pedig az olcsó munkaerőről van szó, akkor kiírhatnának egy pályázatot, hogy várják Európából a vendégmunkásokat. Ha nagyon akarnák, meg tudnák oldani. Csak ahhoz lépnie kéne az ország politikusainak. Azt meg nem szeretnék, mert a langyos vízben ellubickolgatnak a jó fizetéssel, a változástól meg tartanak. És persze kell nekik a latin szavazazt is. Ki tudja hány olyan van, aki ide született, de a szülei még illegálisan jöttek be az országba? Ez nem csak a munkaerőpiacról szól, hanem sok minden másról is.

    Arizona most elindított valamit, aztán később kiderül, hogy mi lesz belőle.

    VálaszTörlés
  6. hm olcso munka ero europai?
    Viccelsz gondolom.
    Eloszor is, nem talalnanak olyan nagy letszamu jelentkezot. Masodszor nem beszelik a nyelvet.
    Harmadszor nem dolgoznanak latastol vakulasig 7 dollarert es minden fele szocialis juttatas juttatast kovetelnenek.
    A spanyol ajkuak legalabb ertenek a munkaltatojuk nyelvenr, vagy forditva

    VálaszTörlés
  7. Nem azt mondtam, hogy tök olcsó az európai munkaerő, de ha belegondolsz, hogy mennyit keres egy ukrán, egy szerb, egy lengel vagy ha keletebbre nézünk egy orosz, az biztos, hogy az átlaguknak nem jön ki 7 dolláros órabér. Inkább 1-2 dolláros. A 7 viszont jobban hangzik a kettőnél.
    Jelentekző bőven akad, nézd meg Angliát és írországot, csak magyarokból tízezrek lehetnek ott. Hogy hányan jelentkeznének, azt nem tudhatjuk mindaddig, míg fel nem ajánlja neki valaki a lehetőséget.
    Meg mi lenne a rosszabb, az, hogy valaki szociális juttatást követelne -de ha fizet adót akkor jár is neki valami-, vagy ha illegálisok vannak mindenütt, nem csak követelőznek, hanem kapnak is juttatásokat, méghozzá úgy, hogy adót se fizetnek.
    A mexikóiak nagy része pedig nem beszél angolul. Pont ezért van minden okmányirodában, bankban, hivatalos helyen spanyol nyelvű felirat, formanyomtatványok. Például a helyi mosodában spanyolul vannak kitéve a munkahirdetések. Ha beszélnének angolul, a munkáltatók angolul hirdetnék az álláslehetőségeket.
    Én így látom a dolgokat.

    VálaszTörlés
  8. Az engem nem zavar, hog nem beszelnek angolul.
    Nem kotelezo az angol. Az orszagnak nincs torvenybe iktatott hivatalos nyelve. Mindenki ugy kommunikal ahogy tud. Valamennyire pedzem a spanyolt en is es ha szukseges lenne, rovid idon belul nem lenne gondom vele.
    Valahol van abbak is igazsag, hogy a keleteuropaiak orulnenek ennek a penznek, adot ugy sem kellene fizetniuk, mert olyan keves az a penz, hogy abbol nem fizet senki.
    Ezert nem szamit, hogy megprobalnak behivni legalisokat vagy elviselik az illegalisan itt eloket.

    VálaszTörlés
  9. Engem igen. Sok éven át tanulom az angolt, erre idejövök és minden spanyolul van kiírva és még az utcán se értem az embereket, mert egyik se hajlandó angolul megszólalni.

    "$1.5 billion is a rough estimate of how much the U.S. government spends annually on language education."

    Adófizetők pénze. Aki nem beszél angolul, az tanuljom meg valamennyire, amielőtt idejön. Ahogy én is tettem.

    Az se tetszene, ha Magyarországra betelepülne mondjuk 300ezer török (vagy indiai, üzbég, tadzsik, mindegy) és a magyar ember csak úgy kapna munkát, ha tudna törökül.

    Tegnap láttam egy hírtévés videót, ahol egy magyar család hajléktalan lett és sátorban élnek. Szerintem örülnének bármilyen munkának, mert nem örülnek, hogy az utcán egy sátorban kell élniük, főleg hogy gyerekük is van. Nem tudom hány ilyen ember lehet, de biztosan sok van szerte Európában, főleg keletebbre és délrebbre.

    VálaszTörlés
  10. Ne felejtsd el, nem lehet senkit kotelezni arra, hogy tanuljon valamit.
    Aki nem tanul a sajat dontese.
    Magyarorszagnak van hivatalos nyelve, de az USA-nak nincs. Aki beszeretne illeszkedni az a neki legpraktikusabb utat valasztja. Azert tanultal angolul mert erdekelt es az erdeked szolgalja.

    Magyarorszagra nem fognak olyan nagy letszamban telepulni sehonnan es mivel az orszagnak van hivatalos nyelve igy aki oda koltozik azt kotelezik a tanulasra is.

    Sajnalatos dolog, hogy az a csalad satorban lakik, de valoszinu elsosorban sajat hibajukbol tortent. Volt osztalytarsam az utcan halt meg, nem volt semmije es senkije. Tonkre tette az eletet, de nem lehetett segiteni rajta mert nem akarta. De ennek mar semmi koze a delamerikai illegalisokhoz. Mivel a torvenyt nem fogjak betartani es nem erositik meg a hatarokat igy az egesz csak pusztaba kialltott szo.

    VálaszTörlés
  11. Kötelezni nem lehet, de szerintem valamennyire lelkiismereti kérdés is. Mindaddig nem is lenne gond ezzel, amíg nem az állampolgáros -és legális bevándorlók- pénzét költenék a spanyol nyelvű iratokra, feliratokra, hivatalos papírokra. És nem az adófizetők pénzéből futtatnák az angolórákat.

    A család aki utcára került, egy anya, egy beteg apa és a gyerekük. Az anyát kirúgták és nem intézte el a munkáltatója a papírjait, tehát még munkanélkülit se kaphat. Így nem tudták fizetni az albérletet és utcánélés lett belőle. Gondolom ha nincs lakcíme, akkor fel se veszik sehová. Önhibájukon kívül kerültek utcára.

    Persze igazad van, nem mi döntünk a véleményünk nem számít. Itt is a politikusok döntenek, hogy mi lesz a vége a dolgoknak.

    VálaszTörlés