2010. szeptember 23., csütörtök

Amerikai házak - hőgutával

Nem tudom ki tervezte a házakat, de több okból is megbukott nálam az illető. Minden ház pontosan ugyanúgy néz ki. Miért kell egyenházakat építeni? Miért kell, hogy minden ház pontosan ugyanúgy nézzen ki? Hallottam olyan esetről, hogy egy férfi berúgott, aztán másnap reggel a szomszédok ébresztették fel, mert nem a saját házába ment be. Először azt mondtam, hogy "micsoda idióta", de aztán látom, hogy minden ház úgy néz ki mint az összes többi, akkor végül is a férfit nem lehet hibáztatni. És mivel minden ugyanúgy néz ki, a kis utcákban a lakóházak és a főutak mellett a boltok, így nem csoda hogy a legtöbb ember vesz GPS-t a kocsijába.

De nem is erről akartam beszélni. Miért kell minden házat ilyen anyagból építeni? És főleg miért kell minden háztetőt valamiféle szurkozott papírral leborítani. Senkinek nem tűnik fel, hogy ha az év 8 hónapjában kicsit rásüt a tetőre a nap, akkor azonnal kibírhatatlan hőség a házban? Miért is jó, hogy ezekbe a házakba 3-4 légkondi is kell, hogy kibírja az ember hőguta nélkül? Miért jó ez? És az még a jó, mikor energiatakarékosságra intik az embert a tévéreklámok.

Azt is "szeretem", mikor nyár közepe van (Július vége, Augusztus eleje), végig 40 fokkal a házban, aztán az egyik nap zuhog az eső és a hőmérséklet visszaesik 25 fokra. Örülünk, örülünk, nem kell megpusztulni a hőségben. Persze, épp csak a távfűtés megindul. Nyár közepén képesek ránkfújni a forró levegőt. Köszönjük. És ez nem vicc, mert már többször is megtörtént.

Télen sem sokkal jobb. Mindig megy a fűtés, mert persze télen is pólóban legyen az ember. Muszáj kinyitni az ablakot tél közepén is, ha az ember nem akarja szétizzadni a ruháját.

Itt meg kell jegyezni, hogy északon lakunk. Bele se merek gondolni, hogy mi lehet a déli államokban. Azt, hogy a hosszúszőrű macskáink mennyire örülnek a hőségnek, azt nem részletezem.

Egy szó mint száz, nem tudom, hogy miért nem lehet cserepet tenni a tetőre, miért nem lehet rendes anyagból házat építeni és miért nem lehet normálisan működtetni a távhőszolgáltatást. Mert nem, nem akarok forró levegőt az arcomba nyár közepén.

A következő blogom is ilyen lesz, mert más is van ami felidegesít. ):-D

2 megjegyzés:

  1. Szerintem nezz be inkabb a tetoterbe, ha nincs szigeteles akkor csinaltasd meg. Egybol nem lesz olyan meleg.
    Igazad van BP-n a lakotelepek valoban kulonboznek egymastol es nagyon jo a szigetelesuk is. :D

    Arrol az emberrol akirol hallottal, lehet olvasni tobb dolgot az "urban legend web lapon" Ne hidd el, csak mese.

    Nezz korul a google mapsen hogy lasd milyenek a delnyugati allamokban a hazak

    VálaszTörlés
  2. Nekem úgy rémlik, hogy egy helyi lapban írták. Simán elhinném, mert egyszer majdnem én is besétáltam a szomszéd házába. Csak a kopogtató volt más az ajtón, akkor vettem észre hogy egy házzal visszább lakunk. :-D

    VálaszTörlés