2016. január 14., csütörtök

Ház vásárlás az Egyesült Államokban

Tegnaptól a tulajdonosává váltam egy 4 szobás háznak, amihez egy erdő is tartozik.

Sokáig tartott, nagyon bonyolult volt, viszont olcsóbban jutottam hozzá mint gondoltam, rengeteg pénzt megspóroltam. Annyit hogy csak a föld vele megéri a pénzt amit kifizettem, úgyhogy a ház tulajdonképpen ajándék volt mellé.

Érdekes módon a tulajdonos -egy bank- nem akart hitelszerződést kötni velem, inkább ide adta $7500-al olcsóbban, csak az volt a kikötésük hogy készpénzzel fizessek. Elég érdekes üzleti modell hogy az eladó viszi le az árat, ahelyett hogy minél többet kérne. Viszont ez a bankoknál így megy. H nincs pont, nincs hitel.

Ha nincs kocsid, hitelfizetésed, hitelkártyád, számlák a neveden, akkor egyszerűen nem fogsz banktól hitelt kapni. Akkor se ha jól keresel, akkor se ha bizonyítani tudod hogy jól keresel, akkor se ha egyértelműen látszik hogy van pénzed és tudnád fizetni a hiteleket. Pontrendszer van, amit lehet építgetni, ugyanakkor értelmetlenebb ez a rendszer mint a magyarországi. Magyarországon akinek állása van, az kaphat hitelt. Az Egyesült Államokban meg az kaphat, akinek pontjai vannak. Tehát annak is van esélye hitelre, aki hajléktalan munkanélküli és egyértelmű hogy nem tudná visszafizetni.

Beszereztem egy hitelkártyát, de végül nem kellett a pontozás. Gondolkodom hogy vissza is kellene adnom, mert az utóbbi 2 hónapban csak annyi jött le, hogy a hitelkártya jól megbonyolít mindent, átláthatatlan lesz tőle az anyagi helyzet és a sok apró betűs szöveg miatt a szerződésben rejtett dolgok vannak, úgyhogy az ingyen kártáért végül mégis fizetni kell minden hónapban.
Úgyhogy mindenki vigyázzon aki az USA-ban akar hitelkártyához jutni.

Maga a vásárlás bonyolult, jóformán minden ingatlanügynökökön keresztül történik, igaz, ha egy jó ügynöke van valakinek, akkor az mindent elintéz és gyorsan dolgozik. Rengeteg papírmunka, ajánlattételek, átírások, szerződések. Elég sok kérdés is felmerül közben, aminél jó ha van egy ingatlanügynök aki válaszolni tud. Az egész vásárlás lebonyolítható úgy, hogy nem találkozik se a vevó, se az eladó, se az ingatlanügynök. Emailezés, Internet, telefon, scanner és nyomtató kell hozzá. Igazából a telefon is csak a biztosítás elintézéséhez kellett, nem magához a vásárláshoz.

Aki háztulajdonossá válik és olyan ingatlana van, ami után adót kell fizetnie, az készüljön fel arra hogy nem éves adó van, hanem féléves. Egy nyári és egy téli ingatlanadó.

Egyelőre csak ennyi tapasztalatot szereztem, de később valószínűleg még írni fogok a ház-helyzetről, adókról és hasonló dolgokról.

A lényeg hogy végül is nem kellett a banktól pénzt kölcsön kérnem kérnem. Viszont más úton szereztem egy kis hitelt és ráment az adópénzem is. Most már csak hajtani kell tovább a munkában, de valószínűleg nem lesz probléma.Nincs a házhoz kerítés és főleg nem kolbászból, de mint látható, ha az USA-ban van munka, akkor annak egy idő után eredménye is van.

4 megjegyzés:

 1. Gratulálok a lakáshoz, egy képet feltennél, hogy láthassuk a lakást, engem például érdekelne :) Jó rég írtál már, épp ideje volt :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Egyelőre csak kifizettem, de a költözés még odébb lesz, 4 hónap múlva. De amint odamegyünk, készítek fényképeket. :-)

   Törlés
 2. Szia!
  Én is gratulálok az ingatlanhoz!
  Engem érdekelne bármilyen hitelhez jutási lehetőség az USÁ-ban.
  Néhány siteon olvastam, hogy elég egy jól megtervezett projekt a tőkéhez való jutáshoz.
  Neked ebben van esetleg valamilyen tapasztalatod?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szervusz! Nekem mindenhol azt mondták, hogy banknál nem is érdemes úgy próbálkozni, hogy nincs meg az a "credit score" háttér. A bankom azt mondta, hogy ők úgy adnak hitelt, ha valakinek legalább 2 hitelkártyája van náluk. Azt pedig nem egyszerre adják, hanem az egyiket rögtön, a másikat pedig 3 hónappal később lehet megigényelni. Viszont hitelkártyát csak az kaphat tőlük, akinek a számláján mindig van valamennyi összeg és látszólag nincsenek anyagi problémái. Ezek nélkül eléggé esélytelen a dolog. Én kértem tőlük 35ezret, 20 ezret, 8ezret, de semennyit nem adtak, csak ezt a kártyás dolgot mondták. A végén szerencsére nem kellett tőlük hitelt kérnem, mert a ház tulajdonosa (egy másik bank, aki szintén nem akart hitelezni), levitte az árat, az ingatlanügynököm meg még annál is lejjebb alkudta a vételárat. Úgyhogy szerencsém volt. :)
   Más hitellehetőségek is vannak, de én nem néztem utána a dolognak. Vannak hitelezőcégek is. Valószínűleg az autókereskedők is adnak részletre kocsit, de ezt sem tudom biztosra, mert én sose vettem kocsit hitelre.
   A lényeg, hogy kell a kredit pont a bankoknál, mert az se érdekli őket ha minden hónapban 5.000 dollárt keres valaki. Akkor se adnak neki néhány ezer dolláros hitelt, ha nincs meg az a kredit pontszám.

   Törlés