2011. november 6., vasárnap

Fantasztikus munkalehetőség a Londoni Olimpián?
Egy honlapon tízezer forintos regisztrációs díj megfizetése után, akár angol nyelvismeret nélkül is biztos állást, kiképzést és szállást ígérnek az olimpia idejére, Londonba. Bár az Olimpiajob2012 hangzatos számokat sorol, például Athénba és Pekingbe 4500 magyar dolgozót szerződtettek, Londonba 2500-at keresnek, jelentkeztünk, és az egész lehúzásnak bizonyult.


Az Olimpiajob munkát ígér, többségében bolti eladókat, takarítókat, biztonsági őröket és sofőröket keresnek heti 220-430 fontos (77-150 ezer forint) fizetésért, csupán arra kéri az állásra pályázókat, hogy PayPalon utaljanak át tízezer forintos regisztrációs díjat. Ha a cég az erről szóló igazolást megkapja, a PayPalnak megadott emailcímen keresik fel a jelentkezőket egy előszerződéssel. A regisztrációs díj elméletileg visszajár, de csak akkor, ha megkötik a szerződést. Egyébként nem. Azt persze semmi nem garantálja, hogy valóban fel is veheti a munkát a jelentkező.

Az oldalra egyik olvasónk hívta fel figyelmünket, rokona pályázott volna az állásra, de gyanút fogott. A céggel közvetlenül nem lehet felvenni a kapcsolatot, az adatait is csak emailcím ellenében lehet megnézni. A Olimpiajob számos világszerte ismert partnercéget is felsorol, hogy hitelesebbnek tűnjön. A tájékoztatás szerint a kimenő dolgozóknak a Lloyd TSB nyit majd bankszámlát. Olvasónk a banknál érdeklődött, áll-e bármilyen kapcsolatban az Olimpiajobbal. Nemleges választ kapott, - a levelet az Index is megkapta - és figyelmeztettek, senki ne küldjön pénzt nekik.

Olimpiajob az anyavállalatának az Olimpia Ivestments Limitedet jelöli meg, egy brit cégjegyzék szerint viszont az már 1998-ban megszűnt.

A munkával együtt elvileg szállást is biztosítanak a Wembley közelében lévő Premier Innben. Megnéztük, mennyiért lehet szobát foglalni az olimpia idején. A 189 fontos (67 ezer forintos) napidíjat nyilván lejjebb lehet tornászni egy exkluzív szerződéssel, de furcsa lenne, hogy egy munkás heti bérének megfelelő összeget pár nap alatt kifizessenek.

Az önellentmondás sem zavarja túlságosan az Olimpiajobot, egyszer a személyes interjút nevezik sikerük zálogának, ugyanakkor azt állítják, az átküldött regisztrációs díjjal már meg is kapta az állást a pályázó.

Az Olimpiajob a Wizzairrel utaztatná a felvett dolgozókat Londonba és vissza, állítólagos szerződésük szerint kedvezményes áron. A társaság hazai kommunikációs igazgatója, Varró Balázs elmondta az olimpiára velük is lehet utazni, de a toborzó céggel semmilyen kapcsolatuk nincsen, szerinte is csalók hirdetnek állásokat.

A honlapon időnként elérhető valamelyik Olimpiajob-munkatárs MSN-en, egyikükkel mi is beszélgetést kezdeményeztünk, munkáért jelentkezőnek kiadva magunkat. Kérdéseinkre megerősítették, olimpiai helyszíneken kell majd dolgozni, sőt hetenkét két olimpiai belépőt is kapunk. Nagyon gáláns díjazás, noha nemrég úgy volt, hogy a brit olimpikonok is maximum kettőt igényelhetnek.

Nem így szokás

Az olimpiákon amilyen munkát csak lehet, általában önkéntesekkel végeztetnek, nem valószínű, hogy több ezer főt, ráadásul külföldit fizetnének meg olyanért, amit ingyen is bevállalnak mások. Természetesen legnagyobb létszámban a helyieket alkalmazzák önkéntesként, már csak a nyelvismeret miatt is. Külföldiként is lehet önkénteskedni, de erre egy országból alig néhány tucat embernek van lehetősége. A londoni olimpián csak a biztonsági feladatokat 22 ezren látják el. A hadsereg aktív tagjai mellett már leszerelt katonákat is bevonnak. A szervezők azt is remélik, hogy munkanélküli fiatalok is jelentkeznek önkéntesként biztonsági őrnek.

Persze szigorúan munkaidőn túl lehet sportversenyeken bámészkodni. „ha dolgozik, akkor úgysem nagyon lehet nézelődni, mert mindenki figyelve van” - írta Gábor nevű csetpartnerünk. Amikor affelől érdeklődtünk, hogy esetleg lehet-e regisztrációs díj nélkül is munkát vállalni, személyesen szerződést kötni, akkor azt válaszolták, mivel ők most is egy londoni irodában ülnek, ezt elég nehéz lenne végrehajtani. A céget egyébként csak MSN-en és emailen lehet elérni, a nekik küldött levelünkre azonban nem kaptunk választ.

Még a jegyüzérek is jöhetnek

Az Európai Fogyasztói Központ vezetője, Krisch Attila elmondta, hozzájuk egyelőre nem érkezett bejelentés csalásról az olimpiával kapcsolatban. Hasonló ügyük már volt. „Alapelv, elsőre ne fizessünk senkinek, nem egy olyan eset volt már, hogy segédmunkásokat bepaliztak, még ki is utaztatták őket, aztán elvették az útlevelük és magukra hagyták őket”.

Mindig gyanús, ha bankszámla megadása nélkül kér pénzt az állítólagos foglalkoztató, a Western Union rendszerét használják leggyakrabban az ilyen esetekben, de más módokat is találhatnak.”
A PayPal használata során közvetlenül nem jelennek meg a bankszámlaszámok, de a felhasználási feltételek szerint van mód a jogorvoslatra. A fizető a Megoldásközpontban vitát vagy panaszt kezdeményezhet, a PayPal ezekben az esetekben 20 vagy 45 napon belül folytatja le a vizsgálatot. Ha a panaszosnak van igaza, visszatérítik a befizetett összeget.

Krisch szerint ha csalásról van szó, az már sokkal inkább rendőrségi ügy, és akkor is nehéz lesz utolérni a csalókat. Jövőre egyébként az EFK tájékoztató kiadványokat fog megjelentetni, a hasonló munkerő-toborzók mellett szerinte a jegyüzérek és hamis jegyeket árulók okozhatják a legtöbb kárt.

Forrás: sportgeza.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése