2010. június 14., hétfő

Los Angeles másik arca

A tévé másról sem beszél, hogy Los Angeles az angyalok városa, hogy gyönyörű, hogy ott mindenki gazdag sztár és limuzinnal jár, ott minden szép és jó, Hollywood pedig szó szerint egy legenda.

Elmondom, hogy én mit tapasztaltam. Kocsit béreltünk és ahogy vezettünk, az egész város tele volt dobálva szeméttel. Nem csak csikkekkel, hanem több zsák szeméttel, ágymatraccal, koszos hátizsákokkal, nejlonszatyrokkal, kólásflakonokkal

A várost ellepte a szmogfelhő és az autók miatt elég zajos a város, főleg az autópálya mellett.

Az egész környék, de még a hollywoodi utcán is össze voltak festékszórózva, mindenféle banda és rapper tagekkel.

Minden, de minden egyes park és liget tömve van hajléktalanokkal. Nem egy-két hajléktalannal, hanem beborítják a parkokat, szanaszét fetrengenek a füvön. Ami még ennék is rosszabb, hogy nem csak hajléktalanokat látni mindenfelé, hanem szó szerinti csöveseket is, akik a 30 fokos hőségben akár 2 nagykabátban is ücsörögnek az utcákon. Ők nem kicsit koszosak, hanem rettenetesen retkesek.
Az egyikre különösem emlékszem, mert ellepték a galambok. Rajta ültek a fején, a vállán, a karjain, a lábain. A szakálla összeállt a dzsuvától. Elég gusztustalan látvány volt.

Az étteremben elég lekezelően bántak velünk, mikor 3 dolláros borravalót adtunk nekik. Nagyon fennhordta a pincérnő az orrát. Érdekes, hogy a gyorsétteremben is hasonló tapasztalatunk volt. Talán ott mindenki 100 dolláros borravalót ad a pincéreknek?

A hotelszobára nem lehetett panasz, de a csapvíznek eléggé poshadt íze volt.

A kínai negyed lakóinak angoltudását nem részletezném, ott két féle ember van, aki alig beszél angolul és aki egyáltalán nem beszéli a nyelvet.

Hollywood és csillogás. Én mást láttam.

21 megjegyzés:

  1. nekem soha se tetszett Los Angeles de amit most olvastam elég elszomorító

    VálaszTörlés
  2. De a kínai negyedben finom az étel. A pálmafák pedig szépek. Csak hogy mondjak valami jót is LA-ről. :)

    VálaszTörlés
  3. Az ettermekben illik a fogyasztas utan fizetendo "sales tax" ketszereset adni borravalonak. Aki annal kevesebbet ad az azert teszi mert elegedetlen volt a felszolgalo munkajaval. De azt illik olyankor szova tenni, hogy korrigalhassak a hibat.

    Amit te lattal az is Los Angeles, de mint minden eremnek ennek is van masik oldala. De azt lehet, hogy ti veletlen elmulasztottatok.

    VálaszTörlés
  4. En elso latasra beleszerettem los Angelesbe. Persze LA alatt nem LA-t ertem, hanem a kornyeket, beverly hillst, pasadenat, torrance-ot stb. Hollywood, Downey, Compton, huu, az a tipikus "black forest", tele igenytelen feketekkel es csavargokkal. Santa Monica szinten a hontalanok "otthona", emiatt nem a kedvenc oceanparti reszunk. Voltal mar Dana Pointon? Newport beachen? Torranceban? Ezek a varosok hatarok nelkul ossze vannak epulve, nemigazan lehet tudni, mikor mesz ki LA-bol. En szeretem Los Angelest. A helyes kifejezes a kornyekre: Greater Los Angeles Area (wikipedia):
    The Greater Los Angeles Area, or the Southland, is the agglomeration of urbanized area around the county of Los Angeles, California, United States. Greater Los Angeles includes the Los Angeles metropolitan area, the Inland Empire, and the Oxnard–Thousand Oaks–Ventura area.
    Sajnalom, hogy nem tetszett neked es negativ elmenyed volt vele.

    VálaszTörlés
  5. Én csak a belvárosban voltam és a kínai negyedben. És persze a várost körülvelvő utakon és az autópályán. A kínai negyed elég szép, bár a piac nem túl emlékezetes. A kínai étterem viszont elég hangulatos volt, hatalmas adag ételekkel. Ami ha úgy vesszünk inkább negatívum, mert annyit lehetetlen megenni és így kárba veszett az a sok finom étel.

    Ami nagyon nem tetszett az a gettósodás, minden lefestékszórózva és szétszórva a szemét, rothadó hálózsákok a hidak tövében, az utak mellett és a parkokban. Meg az a rengeteg hajléktalan is.

    Romesz, igazad van, én is úgy tudom, hogy kb. az ételek árának kb. 15%-át szokták adni.

    VálaszTörlés
  6. En nagyon szeretem la-t minden hol van szemet hontalan de itt mindig meleg van es kedvesek az emberek persze itt is van rossz ember meg jo is mint minden hol de en imadok itt elni ki kel probalni es ugy donteni soha ne masokra halgasunk udv?????????????????????????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem tetszett L.A. Persze másnak még tetszhet, én csak a saját véleményem írtam le. :-)

      Törlés
    2. Igy van mindent ki kell próbálni,meg lehet hallgatni mások véleményét és személyes tapasztalatait de nem ezek alapján kell levonni a következtetéseket, minden ember más, van akinek tetszik van akinek nem, nem tetszhett minden mindenkinek, hajléktalan pedig van Budapesten is épp elég.

      Törlés
    3. Ugyanis én jövő évben utazom L. A.-ba.

      Törlés
    4. Igaz, bár én pesti hajléktalanoknál egyet-egyet láttam, meg árulták a Fedél Nélkült az aluljárókban, LA-ban viszont tényleg ott voltak a parkok és komolyan mondom hogy százával lepték el azokat a parkokat. Kis sátrak voltak mindenütt, meg leterített pokrócokon aludtak. A legdurvább az volt, hogy volt vagy 40 fok, de egy hajléktalan kint ült a napon, volt rajta vagy 3 téli kabát, és rajta ültek a galambok. A kabátja tiszta madárürülék volt. :-(

      Törlés
    5. Tisztelt Zozo75!

      Rövidesen L.A.-be utaznék dolgozni. Szeretnék kicsit tàjékozódni indulás elött.
      Ha segítségemre tudna lenni azt tisztelettel megköszönném.
      Az email címem kreka2083@gmail.com
      Kérem vegye fel vel velem a kapcsolatot.
      Köszönettel
      Krecz Sàndor

      Törlés
    6. Tisztelt Zozo75!

      Rövidesen L.A.-be utaznék dolgozni. Szeretnék kicsit tàjékozódni indulás elött.
      Ha segítségemre tudna lenni azt tisztelettel megköszönném.
      Az email címem kreka2083@gmail.com
      Kérem vegye fel vel velem a kapcsolatot.
      Köszönettel
      Krecz Sàndor

      Törlés
  7. LA-ben élő kapcsolatokat keresek, és ahogy olvasom zozo75 te kint élsz. Ha megadsz egy email címet, akkor felvenném veled a kapcsolatot. Az én elérhetőségem jadonat85@gmail.com.

    VálaszTörlés
  8. Én is LA-ben élőket keresnék. Szeretnék au pair-kedni, ha esetleg tudna vki olyan családot akik érdeklődnek ezután a dolog iránt, szívesen venném ha jelezné :-)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! En LA-ban elo emberektol szeretnek 1-2 infot megtudni a munkavallalasal szemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos hogy aki legálisan szeretne munkát vállalni, annak kell egy lakcím, bankszámla és természetesen adószám. (SSN - social security number)

      Törlés
  10. Los Angelesben élő magyarok közül van-e itt olyan aki tud friss híreket Gommermann Istvánról a Honvágydal szerzőjéről? Távoli rokonaként érdekelne.

    VálaszTörlés
  11. Szeretnék kint élő nagymamákkal idős házaspárral levelezni.Sok érdekes dolog van ,ami érdekelhet.bármilyen témával kapcsolatban. Irjanak

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok,

    Los Angelben élő magyarokkal szeretnek megismerkedni, mindben Info érdekel. Lakás bérlés, munka vállalás. Stb
    Savannah.cica@gmail.com. Címre várom a leveleket. :-)

    VálaszTörlés
  13. Los Angeles valóban nem mindenhol tiszta, de ugyanakkor szerintem magával ragadó. Rengeteg szép városrész is van. Az emberek szerintem kedvesebbek mint itthon, a vezetési moráljuk sokkal kultúráltabb. Tényleg sok hajléktalant látni, nálunk is lenne, csak itt ezt a problémát besöpőrték s szőnyeg alá. Javaslon, hogy akit érdekel, az a negatív kritikák ellenére is nézze meg. Felejthetetlen élmény, rengeteg látnivaló..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kínai negyed valóban szép. A többiben nem sok értéket láttam. Ettünk, odajött mögém a pincér, felkapta a tányért az étellel együtt, odavonult a szemeteshez, rámnézett és beleborította a kaját. Összenéztünk a többiekkel hogy ez most mi volt. Persze kifizettették velünk. Ez maradt meg leginkább a Los Angeles-i utazásomból.

      Törlés