2012. május 20., vasárnap

Bocs, tudnál adni? Bocs, nem tudnék.

Már sokadszorra fordul elő, hogy az utcán megállítanak. Általában cigit kérnek, nem tudom miből gondolják hogy dohányzom. Van hogy tizenévesek állítanak meg, hogy adjak nekik cigit, a múltkor egy olyan fazon kért cigit, aki első ránézésre is crack kokain függő lehetett. Kikapart foltok voltak az arcán és a nyakát is folyamatosan vakargatta.

Aztán ott volt a biciklit toló 40-es alak, aki rám akarta tukmálni a kerékpárt amit -az állítása szerint- talált. Hogy nem-e adnék 10 dollárt a bicikliért. Nem, nem adnék 10 dollárt, se 1-et, se 5 centet. Aki sétál az utcán az nem talál drága kerékpárokat a járda mellett. Az a bicikli valakié volt.

Pár napja egy csapat tizenéves tolt elém egy bödönt, hogy ugyan adakozzak már valami bandának, mert zenélnének. Kispajtások, spóroljátok össze a zsebpénzből. Nem olyan nehéz az. Nem hiszem hogy túl jó megoldás ez az étterem előtti vödörrel koldulás.

Tegnap egy szakállas férfi állított meg ugyanazelőtt az étterem előtt, hogy elment a busza és kéne neki jegyre pénz, hogy a következőre felszállhasson. Mondtam neki, hogy sajnálom de nem tudok adni, erre mondta hogy semmi baj, "God bless you". Tényleg sajnáltam, de volt nálam vagy 8 cent meg a hitelkártyám, nem szoktam pénzt hordani magamnál. Meg persze én se fáról szüretelem a dollárokat, hanem dolgozom a fizetésért. Előfordul hogy adakozom, de csak akkor ha látom értelmét. Cigarettát meg szívjon az, akinek telik rá.

Érdekes módon az a 2 csöves aki errefelé él, az sose kérdeget. Ők nem kérnek se cigit, se aprót, hanem szedegetik a kólás és sörösdobozokat a járdaszegélyről. Senkit nem zavarnak.

Nem tudom hogy mi ebből a tanulság, csak gondoltam leírom.

2012. május 3., csütörtök

Törvényszegés (Breaking the law, breaking the law!)

Ma kisétáltam a házból és mit látok? Nagy narancssárga papír van felragasztva az ajtónkra.

"Felszólítás, xy település kód megszegve a gyomokról. Ha nem gyomlálnak ki, akkor holnap jön a büntetés."

Nincs túl sok gyomunk, a ház előtt 12 pitypangköteget találtam, de a szomszéd háza előtt százával vannak a pitypangok, úgyhogy nem hinném hogy az lenne a gondjuk. A fű 5-8 centivel hosszabb volt mint a szomszédé, de az miért gond? Tehát a fűvel van a probléma, mert a települési törvényei szerint nem lehet valahány centinél magasabb?

Az a törvény mit mond arról, hogy minden utca és park úgy néz ki mint egy szeméttelep? Repkednek a nejlonzacskók, halomban állnak a csikkek, gyorskajás hamburgeres dobozok és kólás papírpoharak szétdobálva mindenütt. Vagy arról mit mond a nagy törvénykódex, hogy mindenki állandóan füvet nyír és ezzel magas a zajszint és mások nyugalmát zavarják? Néha majd szét hasad a fejem az állandó fűnyíróbőgetéstől. Különösen jó ez, mikor megérkezik tavasszal a meleg és jó lenne nyitott ablaknál ülni a szobában, de nem lehet, mert az utca lakóinak fele épp fűnyírózik.

De a lényeg, hogy a 12 centis füvet visszanyírtam 5 centisre, úhogy megnyugodhat a polgármesteri hivatal.